preloader
Wanita Cantik, Wanita Bijak di Mata Hati

Ingin cantik dan tampil cantik di  mata manusia adalah keinginan wanita.

Kecantikan satu perkara lumrah dalam fitrah manusia, justeru perasaan ingin cantik adalah suatu nikmat Allah; “Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk sebaik-baiknya”.

Ada banyak definisi cantik berdasarkan perubatan estetik jika mahu dikupas sedalam-dalamnya. Cukup sekadar cantik diterjemahkan sebagai perasaan atau  keinginan untuk meningkatkan harga diri, hubungan dan cinta sesama manusia. Perkataan estetik itu sendiri sudah menjelaskan maknanya tersendiri, estetika berkisar pada kecantikan dan dari sudut pandang perubatan pula, estetika adalah salah satu cabang perubatan yang memberi tumpuan kepada kecantikan dan doktor estetik hanyalah “mencantikan” apa yang sudah sedia cantik pada paras rupa atau wajah.

Wanita hebat yang saya kasihi sekalian. Kita sudah sedia maklum, ada banyak petua  untuk mengekalkan kecantikan wajah sejak turun-temurun.

Tetapi siri kali ini, mari kita kupas dan fokuskan kepada perkara yang mempengaruhi kesihatan kulit wajah kekal sihat dan cantik dari sudut perubatan estetik.

  1. Hormon yang optimum bermaksud bukan sahaja hormon berada di paras yang normal, tetapi kata kuncinya ialah adalah optimum. Dengan kata lain, kita bukan mahu paras hormon kita berada paras biasa-biasa saja, malah mahu paras hormon kita berada pada tahap luar biasa. Estrogen adalah hormon wanita yang penting untuk penghasilan kolagen bagi mematikan kulit kekal anjal, lembap dan tidak berkedut. Wanita meningkat usia terdedah kepada kehilangan estrogen badan.
  2. Pendedahan cahaya ultra-ungu (UV) matahari yang melampau jugamengganggu kesihatan kulit wajah dan merosakkan kulit wajah, kajian juga menjelaskan bahawa cahaya UV matahari ini juga boleh merosakkan DNA dalam sel-sel kulit secara langsung atau tidak langsung.
  3. Pengambilan vitamin untuk kulit tidak seharusnya dipandang mudah oleh wanita masa kini kerana kulit juga perlu hidup sihat dan segar sekiranya cukup vitamin C, E dan A. Banyak lagi vitamin untuk kulit yang mahu saya kupaskan, tetapi cukuplah dahulu vitamin utama di atas. Persoalannya, adakah pengambilan vitamin kulit di atas cukup hanya daripada sumber makanan sahaja? Adakah anda mampu dan konsisten makan buah buahan dan sayuran dalam kuantiti yang diperlukan, iaitu lima kali pengambilan setiap hari? Ini cabaran besar bagi saya, malah saya pasti anda juga bersetuju dangan saya.
  4. Demikian juga dengan merokok. Sama ada wanita itu sendiri yang merokok mahupun wanita yang terdedah kepada perokok di persekitaran juga terdedah kepada asap rokok berbahaya akan mencacatkan dan menjejaskan kesihatan kulit wajah.

Akhir kata, wanita masa kini sememangnya bijak dan prihatin terhadap kesihatan diri bukan sahaja kesihatan kulit wajah. Apa pun, senyuman manis yang diukir setiap saat, bakal menyulam kasih sayang berpanjangan sesama insan.

Ikhlas,

LINDA MAT HASSIN
Pengamal Perubatan Am, Pengkhususan Estetik & Perubatan Penuaan Sihat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *