preloader
Kebaikan Terapi Hormon kepada Wanita yang Haid Tidak Teratur mahupun Sakit dan Bengkak Payu Dara ( PMS)

1. Apa itu rawatan hormon BHRT (Bioidentical Hormones Replacement Therapy)?

Apabila kita mendengar rawatan hormon, apakah perkara pertama yang kita bayangkan?  Sama ada rawatan hormon ini tidak terlintas di minda kerana tidak diperlukan untuk diri kita ataupun jika saya teruskan terapi hormon ini, saya bimbang risiko untuk terdedah kepada kanser!

Baiklah tugas utama saya adalah untuk memberi penjelasan dan pencerahan.

Hormon Bio-identikal ini adalah hormon yang lebih mesra kepada badan manusia kerana mempunyai struktur molekul yang hampir sama dengan hormon semula jadi dalam badan kita termasuklah hormon seperti testosteron, estrogen, DHEA, tiroid dan progesteron. Kini, lebih ramai pakar pakar perubatan mahupun pengamal perubatan di  Malaysia telah terlatih dan beralih kepada rawatan gantian menggunakan hormon bio-identical. Hal ini bagi membantu lebih ramai pesakit yang memerlukan untuk menjalani hidup dengan lebih gembira kerana mereka ini memilih untuk hidup dengan kadar kesihatan ynag luar biasa, bukan dengan biasa-biasa sahaja.

Perlu dijelaskan juga, kini telah banyak kajian dan data yang menyatakan kebaikan rawatan hormon bio-identikal ini, sebagai contoh hormon progesteron dapat melindungi wanita daripada terdedah kepada penyakit kanser payudara. Begitu juga dengan testosteron ataupun “king of hormone” untuk lelaki ini yang dapat mengurangkan risiko terdedah kepada kanser prostate.

Malangnya, ramai menganggap kedua-dua jenis hormon sintetik dan bioidentikal adalah sama sahaja. Walaupun ramai doktor menganggap penggunaan hormon sintetik tidak baik, tetapi penggunaannya masih diterima ramai. Perlu dijelaskan sekali lagi, ramai yang masih tidak sedari, tidak mengetahui atau tidak memahami yang kedua-dua jenis hormon itu berbeza sama sekali.

Masalah haid tidak teratur dan sakit atau bengkak payu dara yang lebih dikenali sebagai PMS (Pre Menstrual Syndrome)  adalah cabaran utama wanita muda yang bekerjaya mahupun wanita yang meningkat usia kerana menjejaskan prestasi kerjaya dan gangguan emosi terhadap hubungan keluarga dan rakan-rakan. Isu ini tidak dipandang remeh kerana saya percaya jika mereka ini dibantu dengan rawatan hormon bio-identikal ini, produktiviti dan emosi wanita bekerjaya menyumbang kepada ekonomi negara dan keluarga dapat dipulihkan. Gangguan hormon, PMS juga memberi cabaran utama anak-anak remaja kerana emosi mereka terganggu pada peringkat awal mereka mendapat haid pertama sehingga setahun selepas itu. Pada masa ini juga, para ibu memainkan peranan yang penting membawa anak-anak remaja berjumpa dengan doktor yang terlatih dalam bidang ini.

Hormon bio-identikal juga membantu wanita  yang mempunyai simptom menopaus seperti   mood yang tidak stabil, berpeluh pada waktu malam, pertambahan berat badan, kulit kering dan kedutan diwajah dan mudah lupa, malah nyanyuk.

 

2. Boleh doktor jelaskan punca terjadinya masalah haid tidak teratur dan sakit mahupun bengkak payudara semasa haid?

Saban hari dengan meningkatnya usia, wanita terdedah kepada cabaran kerja mahupun stres yang melampau atau berpanjangan, pemakanan, diet dan nutrisi yang tidak seimbang serta faktor persekitaran yang tercemar dan toksin yang tinggi seperti asap rokok, air dan makanan yang tercemar dengan logam berat, sinaran UV atau EMR dan bahan kimia dalam penjagaan muka dan badan seperti kosmetik, losen pelembap, sabun dan minyak wangi yang menyerap masuk ke dalam badan. Hari demi hari, tanpa disedari dan secara senyap senyap, semua bahan kimia  di atas yang lebih dikenali sebagai “Endocrine distruptor” atau “Xenoestrogen” akan memberi kesan dan gangguan kepada hormon wanita. Keadaan ini dipanggil Dominasi Estrogen, iaitu satu keadaan ketidakseimbagan hormon wanita tahap kronik, bukan sahaja menyebabkan masalah haid tidak teratur dan PMS (Premenstrual Syndrome) , malah terdedah kepada kesan buruk seperti fibroid dan kanser.

3. Bagaimana rawatan hormon membantu menyelesaikan masalah haid tidak teratur dan sakit bengkak payudara semasa haid?

Bermula dengan melakukan pemeriksaan darah dan air liur yang dihantar ke makmal untuk untuk mengesan tahap hormon wanita dalam badan, hormon wanita yang tidak seimbang boleh distabilkan semula dengan rawatan terapi gantian hormon (Bio Identical Hormone Replacement Therapy) secara personalized dan teliti sama ada dalam bentuk pil mahupun krim sapuan khas untuk setiap pesakit. Selepas sebulan,  wanita harus berjumpa semula denagn doktor untuk menjalani pemeriksaan berkala supaya hormon anda boleh dipantau dengan lebih rapi sehingga enam bulan atau setahun dalam fasa pemulihan atau lebih lama lagi untuk kes-kes yang lebih kronik dan serius.

 

4. Berdasarkan pengalaman doktor, pada peringkat umur berapa wanita mengalami masalah haid tidak teratur dan sakit bengkak payudara semasa haid ini?

Secara umumnya, hormon wanita dan lelaki akan berkurangan apabila meningkat usia 40 tahun kerana faktor usia, tetapi  keadaan ini boleh berlaku semakin awal, iaitu sekitar usia 30 tahun dalam kalangan wanita jika faktor-faktor seperti tekanan, pemakanan dan nutrisi yang buruk akibat corak pemakanan masa kini seperti makanan segera dan tinggi kandungan gula. Begitulah cara  wanita mudah terdedah kepada faktor di atas pada usia yang lebih awal.

 

5. Berapa lamakah masa yang diambil untuk pesakit sembuh?

Setelah menjalani rawatan hormon bio-identikal secara konsisten dan intensif selama enam bulan pertama, pesakit akan dapat merasakan perubahan dalam diri mereka. Perlu dijelaskan bahawa rawatan ini bukan seperti rawatan ubat-ubatan yang cepat memberi kesan, tetapi ada kesan sampingan tersendiri. Pada enam bulan seterusnya, mereka akan menjalani fasa penjagaan atau “maintainance”.  Rejim ini akan berterusan sehingga setahun atau lebih dengan pemantauan berterusan.

 

6. Adakah masalah haid tidak teratur dan sakit bengkak payudara semasa haid, jika dibiarkan, akan mendatangkan kesan buruk kepada seseorang? Jika ada, boleh doktor jelaskan?

Sindrom PMS ini, jika dibiarkan berterusan saban hari,  akan memberi kesan kepada wanita kerana keseimbangan hormon estrogen dan progesteron yang berlaku memberi kesan buruk selain PMS, malah endometriosis, fibroid atau ketumbuhan dalam Rahim, malah kanser payudara. Tambahan pula, tekanan emosi yang berpanjangan akibat symptom PMS juga memberi kesan buruk seperti penyakit hypertensi, insomnia dan obesiti.

 

7. Apakah nasihat doktor kepada wanita yang mengalami masalah ini? Apakah yang sepatutnya mereka lakukan?

Setiap insan adalah unik dalam menjalani rawatan hormon bio-identikal walaupun kepada pasangan kembar. Seseorang perlu menjalani ujian penilaian tahap kesihatan dengan ujian darah dan air liur bagi mengetahui hormon manakah yang sesuai dan berapakah dos yang tepat untuk mereka. Minda yang positif serta optimis dan keyakinan terhadap rawatan dapat mencepat proses pemulihan. Emosi yang negatif melambatkan proses penyembuhan sel dalam menerima signal daripada hormon tadi. Semestinya kawalan stres yang baik akan dititikberatkan dalam usaha untuk sembuh daripada PMS.  Pemakanan dan diet nutrisi adalah faktor yang akan diberi perhatian semasa rawatan, justeru pesakit perlu memberi kerjasama dalam pemilihan makanan yang baik. Bersenam atau memilih untuk kekal aktif adalah saranan yang penting semasa rawatan ini.

Anda memerlukan tahap hormon yang optimum untuk menjalani hidup yang bukan setakat normal kerana ia tidak mencukupi. Bagaimanapun, ia bergantung pada gejala yang dialami.

Bagi masalah PMS, ia boleh diubati menggunakan hormon progesteron. Apabila anda mengambil hormon progesteron yang mencukupi, masalah PMS dapat dihindari.

Akhir sekali, beri perhatian terhadap diri sendiri sekiranya mula merasai tanda-tanda PMS kerana PMS boleh dirawat dan dicegah dengan kuasa ilmu dan tindakan bijak memilih doktor terlatih yang komited untuk bersama-sama mencapai matlamat ke arah kesihatan yang optimum. Saya sentiasa mendoakan anda terus menyahut cabaran untuk kekal sihat kerana kita semua bertuah berada dalam era kemajuan teknologi perubatanyang pantas dan canggih kini.

 

Nukilan,

Dr. Norhaslinda binti Mat hassin

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *