preloader
Wanita Cantik, Wanita Bijak Di Mata Hati

Ingin cantik dan tampil cantik di mata manusia adalah keinginan wanita.

Kecantikan satu perkara lumrah dalam fitrah manusia, justeru perasaan ingin cantik adalah suatu nikmat Allah; ‘Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk sebaik-baiknya’.

Wanita Cantik Wanita Bijak Di Mata Hati

Ada banyak definisi cantik berdasarkan perubatan estetik jika mahu dikupas sedalam dalamnya. Cukup sekadar cantik diterjemahkan dengan perasaan atau keinginan untuk meningkatkan harga diri, hubungan dan cinta sesama manusia.

Perkataan estietik itu sendiri sudah menjelaskankan maknanya tersendiri, estetika berkisar terhadap kecantikan, dari sudut pandang perubatan pula, ianya adalah salah satu cabang perubatan yang menumpukan terhadap kecantikan dan doktor estetik hanyalah “mencantikan” apa yang sudah sedia cantik paras rupa atau wajah.

Wanita hebat yang saya kasihi sekelian, kita sudah sedia maklum ada banyak petua untuk kekalkan kecantikan wajah sejak turun temurun.

Tetapi siri kali ini, mari kita kupas dan fokuskan kepada perkara yang mempengaruhi kesihatan kulit wajah kekal sihat dan cantik dari sudut perubatan estetik.

  1. Hormon yang optima, ingatlah ianya bukan sahaja hormon berada diparas yang normal, tetapi kata kunci adalah optimal. Dengan kata lain, bukan mahu berada paras biasa –biasa saja, malah mahu paras hormon berada tahap luar biasa.Estrogen adalah hormon wanita penting untuk penghasilan kolagen untuk kekal anjal, lembap dan tidak berkedut. Wanita meningkat usia, terdedah kepada kehilangan estrogen badan.
  2. Pendedahan cahaya ultra- ungu matahari yang melampau juga ganggu kesihatan kulit wajah dan merosakn kulit wajah, Kajian juga menjelaskan cahaya UV matahari ini juga boleh merosakkan DNA dalam sel- sel kulit secara langsung atau tidak langsung.
  3. Pengambilan Vitamin untuk kulit tidak dipandang mudah wanita masakini kerana kulit juga perlu hidup sihat dan segar sekiranya cukup vitamin C, E dan A. Banyak lagi vitamin untuk kulit mahu saya kupaskan, cukup vitamin utama diatas.Persoalannya masih mengatakan pengambilan vitamin kulit diatas cukup dengan hanya daripada sumber makanan sahaja.Adakah anda mampu dan konsisten makan buah buahan dan sayuran dalam kuantiti yang cukup iaitu lima kali pengambilan setiap hari? Cabaran besar bagi saya, malah saya pasti anda jua bersetuju dangan saya.
  4. Merokok, samada wanita sendiri merokok mahupun wanita yang terdedah kepada perokok dipersekitaran juga terdedah kepada asap rokok merbahaya cacatkan dan jejas kesihatan kulit wajah.

Akhir kata, wanita masakini sememangnya bijak dan prihatin terhadap kesihatan diri bukan sahaja kesihatan kulit wajah.

Apapun, senyuman manis yang diukir setiap saat, bakal menyulam kasih sayang berpanjangan sesama insan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *